Crash course i champagne

 

Champagne är ett vindistrikt i norra Frankrike där det legendariska mousserande vinet med samma namn kommer ifrån. Men vad är det med champagne som gör det så gott? Och varför är det just champagne som vinmakare världen över försöker efterlikna? Här får du lära dig mer om champagne och tips på hur du kan fördjupa dina kunskaper.

 
 
champagne-i-champagne.jpg
 
 

Vilka druvor används i Champagne?

De vanligaste druvorna i Champagne är Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier. Men sedan kan Pinot Gris, Pinot Blanc, Arbane och Petit Meslier förekomma, även om det hör till ovanligheten.

Hur gör man Champagne?

Tillverkningsmetoden, även känd som traditionella metoden (méthode traditionelle), ser ut såhär; det börjar med ett basvin, ett lite alkoholsvagare vin gjort efter vinmakarens smak och tycke. Basvinet buteljeras med jäst och socker för att påbörja en andra jäsning. Den här processen tar tid, enligt lag minst 15 månader. Efter 5 kvartal har drycken gjort en andra alkoholfermentering, kolsyra har bildats som en biprodukt som stannar i den slutna flaskan och lagring på jästfällningen ger champagnen sina utvecklade toner. Desto längre lagringen sker på jästfällningen desto mer utveckling i smak. För de bästa champagnerna kan detta ta flera år, prestigechampagnen Bollinger R.D. lagras i minst 9 år på sin jästfällning.

Innan champagnen är klar ska flaskan tömmas på jästfällningen och fyllas upp med en mindre mängd vätska som kallas för dosage, en blandning av vin från tidigare år och socker. Detta görs för att fylla upp flaskan till rätt mängd samt för att bestämma sockerhalten i champagnen.

Olika benämningar:

  • Doux – sötast, mer än 50 g socker / liter

  • Demi-Sec – halvtorrt, 33–50 g / liter

  • Sec – torrt, 17–35 g / liter

  • Extra dry – ännu lite torrare, 12–20 g / liter

  • Brut – nästan helt torrt, mindre än 12 g / liter

  • Extra brut – helt torrt, 0–6 g / liter

  • Brut nature – 0–3 g / liter, kallas även för "brut 0", "brut intégral" "non dosage" och "brut 100 %"

Den vanligaste champagnen är s.k. non vintage eller multi vintage, i dessa har basvinet en blandning av olika årgångar. Huvuddelen av basvinet är från yngre årgångar blandat med reservvin från tidigare år. Tanken är att smaken på champagnen som släpps som en non vintage / multi vintage ska vara konsekvent varje år.

Vissa år är alla förutsättningar perfekta, dessa kallas för millésime, då görs champagnen på basvin från endast den årgången. Dessa viner måste lagras på sin jästfällning i minst 3 år enligt lag.

 
 
druvor-champagne.jpg
 
 

Varför är Champagne dyrare än andra bubbel?

Tillverkningsprocessen är lång och kostsam och att lagra viner innebär att producenten fryser sitt kapital och skjuter fram sin eventuella vinst av produktionen. Därför brukar champagne kosta mer jämfört med t.ex. Prosecco där tillverkningen går snabbare.
För Prosecco sker den andra jäsningen i en stor ståltank och kravet är att tillverkningen ska ta minst 30 dagar. Jämför det med champagne där enbart lagringskravet ligger på minst 15 månader, det är en väsentlig skillnad i tid.

Sedan har champagne alltid varit ett starkt varumärke med en begränsad tillverkningsyta och en stark köpkraft, vilket gör att marknadspriset är högre.

Varför dricker man mest champagne innan middagen? Passar det inte till mat?

Champagne är en bra fördrink eftersom den är torr, frisk och har relativt låg alkohol. Det ger en fräsch känsla för smaksinnena, lätt att kombinera med lite salta snacks men också ingen smak som ligger kvar och bråkar i munnen när middagen börjar. Jämför man med en söt cocktail där sockret kan ligga kvar i munnen och rubba balansen av smaker under middagen. Med det i åtanke så är champagne en perfekt universalprodukt, funkar nästan till alla maträtter. Så att dricka champagne genom en hel middag är väldigt passande. Champagne har mycket frukt som kan hantera umami, frisk syra som klarar av feta komponenter och relativt låg alkohol som inte tar över eller bråkar med kryddhetta.

Läs mer om vad du ska tänka på när du kombinerar mat och vin här.

 
 
champagne-vinkällare.jpg
 
 

Vad krävs för att få kalla ett vin Champagne?

För att ett vin ska få kallas champagne måste det komma från området Champagne i Frankrike samt vara ett mousserande vin som uppfyller regionens ställda produktionskrav. Området är varumärkesskyddat i enlighet med Madridprotokollet, ett avtal mellan majoritet av världens alla länder som berör varumärkesrätt.

Var kan jag hitta ett bredare utbud av Champagne om jag är nyfiken på att testa fler flaskor än de som finns på Systembolaget?

På vinbarer och restauranger kan du ibland hitta småproducenter. Annars är Systembolagets beställningssortimentet fyllt med kända och okända champagnehus samt ihopsatta champagnelådor från olika importörer. Kika även in distanshandlare, där kan du hitta ett helt annat sortiment och ofta beställa lösa plock av flaskor. Men bästa är nog, när tiden är rätt, att åka ner till Champagne och njuta av en otroligt vacker och historisk plats och bara åka runt mellan de olika husen.

VIll du lära dig mer om champagne?

Branschorganisationen Champagne har gjort en onlinekurs för alla oss champagneälskare, finns en gratis del och en utökad kurs som kostar 49 €. Kursen går igenom allt från historia till produktion, olika smakprofiler, tips på vad du ska tänka när du kombinerar champagne med mat och om champagnes unika odlingsförutsättningar. Hemsidan innehåller lättförstådda videos och testfrågor, perfekt för den som precis har börjat sitt intresse eller för den som behöver fräscha upp gamla kunskaper.

www.champagne-mooc.com

 
 
vinrankor-champagne.jpg