Lär dig tyda koden på de tyska etiketterna

 

När man tänker på Tyskland så flyger fantasin direkt till korv, öl, lederhosen och dirndl. Men med ett öppet sinne så är tysk dryck så mycket mer och något jag har en stor kärlek till. Däremot ser tyska vinetiketter ut som ett rebus, men när du har lärt dig kodspråket så är de fyllda med nyttig information. Genom att lära sig några få tyska vinord och lite geografi så är njutningen desto större. Här kommer en kort genomgång av tyska viner för att förenkla dina framtida val.
Är du nyfiken på viner du kan testa så finns tipsen
här.

 
 
Foto: Bild Peter H Pixabay

Foto: Bild Peter H Pixabay

 
 

På en tysk vinetikett kan det framgå en rad information - producentens namn och plats, vinets sötma, dess druvsort, hur mogna druvorna var när de skördades, namnet på byn och vingården som druvorna kommer ifrån och om vinet buteljerades på vingården eller av en tredjepart. Och allt detta på tyska. Låt oss gå igenom.

Det finns 4 lagstadgade kvalitetsnivåer av vin i Tyskland;

  • Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) “Kvalitetsviner producerade i specifika regioner”
    Ett Qualitätswein måste ha sitt ursprung i ett av de 13 tyska vinodlingsregionerna, vilket måste framgå på etiketten. Vinet får bara göras på druvor som är tillåtna i Tyskland. De tyska vinodlingsregionerna är; Ahr, Baden, Franken, Hessische Bergstraße, Mittelrhein, Mosel, Nahe, Pfalz, Rheingau, Rheinhessen, Saale-Unstrut, Sachsen och Württemberg.

  • Deutscher Landwein "tysk landsvin"
    Kategorin av viner som följer europeiska bestämmelser kring skyddat ursprung, det finns 21 områden som ett landwein får komma ifrån. Mindre krav ställs på produktionen, vilket gör det möjligt för vinmakare att producera viner på druvor som inte är godkända för de högre kvalitetsnivåerna.

  • Deutscher Wein betyder helt enkelt "tyskt vin" och har få kvalitetsgarantier. Deutscher Wein ser man sällan utanför Tyskland och förknippas med låg kvalitet.

  • Prädikatswein
    Alla tyska vindistrikt ligger i svala områden och druvorna kämpar för att bli tillräckligt solmogna. En nyckelindikator för kvalitet i Tyskland är just druvornas mognad, vilket mäts enligt Oechsleskalan och densiteten i mustvikten. För att druvorna ska anses vara mogna och kvalitativa enligt Prädikatswein-systemet ska mustvikten vara över 67 grader på Oechsleskalan. Hur högt upp på den mätskalan avgör sedan hur solmogna druvorna är och hur mycket socker som har bildats. Pärdikatsviner måste komma från ett utav de 13 vinodlingsområdena och får inte Chaptaliseras, det vill säga tillsätta socker i druvmusten för att öka sötman eller potentiella alkoholhalten.

Med det i åtanke så kommer de första 6 orden att hålla koll på de så kallade Prädikaten. Lägg även ordet Trocken på minnet, det betyder torr på tyska och kan även förekomma som Halbtrocken, vilket betyder halvtorr.

  1. Kabinett
    Är den lättaste stilen, tillverkad av druvor som skördats vid 67-82 Oechsle. Kabinett-viner produceras oftast i torra eller halv torra i stil, en restsötma finns men balanseras upp av syran i vinet. Vinerna är fruktiga och har en lägra alkoholhalt, oftast mellan 8 - 10 %

  2. Spätlese
    Betyder “sen skörd”, vilket innebär att druvorna (teoretiskt) plockades minst en vecka efter skördens början, skördas vid 76-90 Oechsle. Spätleseviner är mer koncentrerade och har mer restsötma och lägre alkoholhalt än Kabinett. Oftast ligger alkoholhalten runt 7 %. Men står det Spätlese trocken på etiketten så har sockret fått jäsa ut, vinet är torrt utan restsötma med högre alkoholhalt och härliga solmogna toner.

  3. Auslese
    Står för “utvald skörd” och är gjord av mogna druvor, mellan 83-100 på Oechsleskalan. Ausleseviner är traditionellt söta i stilen och kan ibland vara gjorda med druvor som har ädelröta, ett åtråvärt svampangrepp som gör att druvan skrumpnar ihop som ett russin och får ännu mer koncentration och sötma. Det görs även viner som är Auslese Trocken, dessa är torra, kraftfulla och höga i alkohol med solmogna nästan torkade aromer.

  4. Beerenauslese (BA)
    Betyder “utvalda bär”. Görs på riktigt mogna druvor, 110-128 Oechsle, och här plockas bara de "utvalda" druvorna ut som har fått ädelrötan. Sötare och fylligare än Auslese, Beerenausleseviner är koncentrerade, väldigt söta och oftast relativt låg alkohol. Passar bra till efterrätter och kan lagras länge då de har både mycket sötma, hög syra och koncentrerad frukt.

  5. Trockenbeerenauslese (TBA)
    "Utvalda torkade bär". Druvor har fått hänga på vinstocken tills de nästan blir ett russin och har då en hög sockerhalt, 150-154 på Oechsleskalan. Trockenbeerenausleseviner är de sötaste, mest sällsynta och dyraste av Prädikatsvinerna.

  6. Eiswein
    “Isvin” och görs på de övermogna druvorna, 110-128 på Oechsleskalan, som har skördats och pressats när de var frysta. Det gör att druvornas sockerart och syra blir naturligt koncentrerad och vinet blir sött men har en hög och pigg syra som balanserar och bryter av.

Utöver dessa 4 lagstadgade kvalitetsnivåer så finns det ett frivilligt system som de flesta kvalitetsproducenter också förhåller sig till.

VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweinguter)
VDP (The Association of German Quality and Prädikat Wine Estates) är en sammanslutning av cirka 200 tyska vingårdar, som många anses vara de bästa. Medlemskapet är frivilligt men kräver ännu striktare standarder än vad som krävs enligt tysk vinlag.

  • Gutswien är den lägsta graden av viner i VDP: s hierarki som kopplar vinkvalitet med ursprung. Vinerna kommer från en vingårds marker inom en specifik region och uppfyller de stränga kraven som ställs av VDP systemet.

  • Ortswein kommer från en namngiven bys bästa vingårdar som är planterade med druvsorter som är typiska för regionen. En torr VDP Ortswein är märkt som "Qualitätswein trocken", har vinet naturlig restsötma så står det angivet med passande Prädikat.

  • Erste Lage kommer från specifik plats som är extra bra, som franska Premier Cru. Platsen där druvorna har växt har optimala odlingsförhållanden, vinerna är av hög kvalitet och visar sitt specifika ursprung. Det ställs höga krav på den här nivån, bara de druvor som är godkända inom området får användas. Kan både vara torra eller ha naturlig restsötma enligt Prädikatsystemet.

  • Grosse lage är de allra bästa vingårdarna i Tyskland, som franska Grand Cru. Kraven är enormt höga och få växtplatser är godkända. Vinerna ska kunna visa särskilda platsspecifika egenskaper och vara uttrycksfulla, det fransmännen kallar för Terroire. Står det Grosses Gewächs eller GG på flaskan så kan du vara säker på att det här är bland det bästa från just denna vinmakare, vinet kommer vara torrt, ha lagringspotential och vara något extra. En Grosse lage kan ha restsötma, då står det Grose lage på flaskan följt av ett Prädikat.

En VDP-ansluten producent stoltserar gärna med sitt medlemskap, dels med klassificeringar ovan men även med VDPs märke, en svart örn.

Några andra ord/koder att lägga på minnet är:

  • Goldkapsel, “guldkapsylen” som indikerar att det är en producents bästa vin från den kvalitetsnivån.

  • Rotwein - rödvin.

  • Weisswein - vitt vin.

  • Amtliche Prüfungsnummer (A.P. Nr) - nummer som ett vin får endast efter officiell kvalitetskontroll.

 
 
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay