Snabbguide till bra naturviner – Ardeche

 

Text: Kristian Mirsch @mirschvin

There’s no place like Rhône, som ordspråket så påhittat lyder. Detta lilla område ligger ju sydväst om norra Rhône som har sina tunga appellationer i form av Hermitage, Saint-Joseph, Côte Rôtie mm. Samtidigt också granne, nordväst, med södra Rhône med Chateauneuf-du-Pape för alla traditionalister där ute. Det gör att man skulle tro att naturvinerna härifrån skulle anamma Syrah-sektandet eller köra fullt ut GSM (då syftar jag inte till telenätet utan Grenache/Syrah/Mourvedre-blandning för oss alla icke så insatta).

Men istället har det just från Ardèche kommit en blandning av några av de mest hypade och de mest prisvärda vinerna senaste åren, allt i en salig blandning av druvor och stilar. Så det förtjänar en egen liten plats på naturvinskartan kan jag tycka!

 
 

Foto: Vin&Natur

 
 

Le Mazel

Syskonparet Gérald och Jocelyne Oustric driver egendomen som med inspiration från bl.a. Marcel Lapierre, ställde om hela sin produktion 1997 från att sälja till lokala kooperativet till att göra egna mer högkvalitativa viner. De har även genom att hyra ut, avyttra mark och sälja frukt till producenter som Anders Frederik Steen, Sylvain Bock och Andrea Calek i början av deras karriärer, haft en stor faktor i att bygga områdets renommé. Idag kan du få tag i både rätt gamla och nya årgångar till en rimlig summa så det brukar vara en hel del vin för pengarna!

Hur ser flaskorna ut? 

Typ av viner: Rött, vitt, pet nat

Prisklass: Billigt till mellan

Vanliga druvor: Chardonnay, Syrah, Grenache, Grenache Blanc, Sauvignon Blanc, Carignan

Vilka är mest värda att prova?

  • Cuvée Briand – 100% Grenache kolsyrejäst i hela klasar som inte lagras på fat. Det ger ett ganska parfymigt, stökigt vin med en herrans massa frukt. Ett vin du tänker att du sitter och dricker kl 14 eller kl 04 på en fransk bistro helt enkelt. 

  • Cuvée Larmande – motsvarande vin som Briand men på Syrah istället. Inte fatlagrat, lätt på tanninerna med kolsyrejäsningen. Salta svarta oliver, balsamico och björnbär. Drick fort och glatt innan det sticker!

  • Raoul – 100% Carignan där 2021 verkar varit en riktig pang-årgång och verkar kunna drickas tidigt. Körsbär, svartpeppar, mynta och fänkål. Kyl lite lätt och klunka på!

Finns det på Systemet?

Nope men Vin&Natur ska släppa nya viner i maj på privatimport enligt deras hemsida! (länk här)

Anders Frederik Steen

Köpenhamn-sommelieren som var med och grundade Relae och Manfreds, flyttade sedan till Ardèche och började göra vin tillsammans med sin fru Anne Bruun Blauert. Döper alla sina viner poetiskt, säljer slut snabbare än partikelacceleratorn i Cerns högstanivå och har satt Ardèche lite extra på kartan senaste åren. Gör viner både på egna druvor och druvor från Le Mazel men gör aldrig samma vin två gånger så försök inte bygga några årgångsbibliotek här direkt tyvärr.

Hur ser flaskorna ut? 

Typ av viner: Rött, Vitt, Rosé, Pet Nat

Prisklass: Mellan till dyrt

Vanliga druvor: Chardonnay, Grenache Blanc, Viognier, Carignan, Syrah, Merlot, Grenache Noir, Syrah mfl.

Vilka är mest värda att prova?

Finns inget jag druckit från Anders Frederik Steen som inte är värt att prova helt enkelt. Allt har sin unika karaktär men nedan är några av mina favoriter:

  • The Sound Of People Clapping Improves When It’s Raining – Grenache Blanc och Grenache Noir från hans egna gårdar som ger ett lätt rött med noter av vitt. Förvirrande gott.

  • I Hope Everyday – känns som jag tjatar allt jag kan om detta vin men denna Pet Nat smakar köttbuljong, Bloody Mary och jordgubbssaft, vilket kan låta otroligt konstigt men smakar extremt gott.

  • Lovers Dance on Caring Feet – Carignan från Le Mazel som smakar otippat salt, lite grape och omogna jordgubbar med en syra som ebbar ut allt eftersom. Ett riktigt kul experiment!

Finns det på Systemet?

Vin&Natur släppte en blandlåda i januari vilket nog kan vara en årlig återkomst och har även några flaskor på privatimport. Men utöver det får du detektiv-leta över hela internet efter Anders flaskor precis som jag.

Sylvain Bock

Sylvain jobbade först för Le Mazel men har sedan 2010 gjort vin i egen regi, med odling fördelat på två områden. Nära hans vinkällare i Alba-La-Romaine odlar han Chardonnay, Grenache Blanc, Grenache Noir och Merlot. Längre norrut på högre höjd odlar han Gamay, Syrah och mer Grenache Noir. Sylvain låter ofta ”vintern göra jobbet” som han själv säger och släpper sällan vinerna unga.

Hur ser flaskorna ut? 

Typ av viner: Rött, vitt

Prisklass: Mellan

Vanliga druvor: Chardonnay, Grenache Blanc, Grenache Noir, Merlot, Gamay, Syrah

Vilka är mest värda att prova?

Plockade hem några flaskor från Rosforth nyligen och drack mig snabbt och glatt överraskad igenom följande trio:

  • Fruit Jazz – om du är en sådan som jag som hemskt gärna vill dricka ”juiciga” viner så har du här plockat hem hela färgfemman. Grenache Noir och Syrah som överlevererar för ett instegsvin.

  • Reviens Gamay – Kolsyrejäst Gamay får en ju snabbt att tänka Beaujolais och det här är minst lika bra som många av de hypade därifrån i min mening. Bra frukt och låg alkohol gör det väldans klunkbart, speciellt vid låga temperaturer. Av vinet då alltså.

  • Suck a rock – Merlot som lever upp till namnet med en hel del sten/kalk, dock trevlig sådan. Välbalanserat, vackert och kan nog ligga en 5-6 år till minst om man vill.

Finns det på Systemet?

Nej men det finns att beställa hem flertalet cuvéer från Rosforth&rosforth som du hittar på rosforth.eu

Daniel Sage

Daniel drev en liten vinbutik i Lyon och gjorde garage-viner till sig själv och sina vänner. Han fick möjlighet att hyra egen mark och kom ut med första årgången 2011 och har sedan dess snabbt klättrat till berömmelse. Daniel skördar i upp till fyra etapper och ju senare skörd, desto längre maceration i källaren. Förutom egna odlingar av bl.a. Gamay, Poulsard och Pinot Gris så kompletterar han med druvor från t.ex. Le Mazel. Hans ofta ganska vilda etiketter är målningar av den belgiska konstnären Jean Rainie. 

Hur ser flaskorna ut? 

Typ av viner: Rött, vitt, rosé

Prisklass: Dyrt

Vanliga druvor: Gamay, Pinot Noir, Carignan, Syrah, Viognier, Rousanne

Vilka är mest värda att prova?´

Dessa viner försvinner snabbt och dyrt så jag har tyvärr druckit alldeles för lite. Men dessa ligger på min önskelista:

  • Nyctalopie 2018 – Gamay och Pinot Noir kan nog inte slå fel men vore intressant att se om den klarar prisklassen.

  • Persephone en Peril – Gamay från egna marker och Carignan från Le Mazel. Har fingret på köp-knappen på en sida nu för en flaska så ska nog matlåde-spara och ta hem den snarast.

Finns det på Systemet?

Nej men Vin&Natur kan släppa en låda eller på privatimport då och då. Var på hugget!

Övriga värda att testa

Andrea Calek

Producent som jag varit nära att plocka hem flaskor från länge men av någon anledning inte slagit till, trots det högst rimliga priset. Vinmakare som växte upp i Tjeckoslovakien som hoppade av armén och stack till Frankrike och började göra vin. Kom över 5 hektar tack vare Le Mazel, bodde i en husvagn bredvid markerna och släppte sin första årgång 2007.

Le Raisin et L’Ange

Antonin Azzoni tog över 7 hektar mark från sin pappa Gilles 2014 som tillsammans med Le Mazel legat bakom det mesta i området när det gäller naturvin. Antonin bestämde sig dock för att bara göra sina egna viner från den bästa hektaren av dem och förser andra vinmakare i området med druvor från de övriga.

Du hittar mig på @mirschvin om du har synpunkter, frågor eller flaskor att dela!