Nya Zeeland, det nya vinlandet med bra viner!

 

Nya Zeeland är ett rätt nytt land på vinvärldskartan. De första vinstockarna sägs ha planterats i början av 1800-talet men det först de senaste 50 åren som vinproduktionen verkligen har kommit igång. Det är ett land som jobbar hårt med hållbarhet inom sin produktion och det finns en hel del spännande producenter och otroliga viner.

 
 

Foto: New Zeeland wine

 
 

Nya Zeeland är ett avlångt land, 160 mil spets till spets och landet är uppdelat i Nordön och Sydön. Landets vinområden ligger mellan de sydliga breddgraderna 35° och 46°, viket på det norra halvklotet motsvarar sträckan mellan Bordeaux och Marocko. En sträcka fylld med bra vinområden. Stora bergskedjor sträcker sig längst Nya Zeelands Nordö och Sydö och ger vingårdarna skydd mot både regn och vind. Klimatet är rätt svalt och påverkas mycket av omringade hav, ett så kallat maritimt klimat, och skillnaderna mellan de olika årstiderna är inte så dramatiska. De jämna temperaturerna under dygnet och under växtsäsongen gör att druvorna får god tid på sig att nå fullmognad men samtidigt behålla sin syra.

Det är bara området Otago på Sydön som skiljer sig, här är klassas klimatet som kontinentalt och det kan variera uppåt 30° mellan dag och natt.

Nya Zeeland är har 12 olika distrikt, sju på Nordön och fem på Sydön. Generellt sätt är Nordön varmare än Sydön och här odlas mer utav de druvor som mognar senare på säsongen t.ex. Syrah, cabernet sauvignon och merlot. I området Wairarapa på Nordön, där Martinborough ligger, odlas det dock en hel del pinot noir och sauvignon blanc, två druvor som mår bättre av svalare klimat.

Nya Zeeland domineras utav sauvignon blanc, hela 24000 hektar och cirka 60 procent utav landet produktion. Området Marlborough på Sydön är det mest kända området för sin sauvignon blanc produktion och de första sauvignon blanc plantorna sattes i jorden 1973 utav vinfirman Montana.

Forskning har visat att sauvignon blanc är som gjord för att passa på Nya Zeeland, druvorna som växer här har hela tre gånger så mycket methoxypyrazin som sauvignon blanc från grannlandet Australien. Methoxypyrazin är den kemiska föreningen som ger sauvignon blanc dess grön aromer.

På andraplats bland druvorna står pinot noir som odlas på cirka 5600 hektar och står för cirka 15 procent utav landets produktion. Majoriteten av druvorna används i stilla rött vin men ungefär en femtedel används till mousserande viner, finns mycket gott bubbel från Nya Zeeland. Chardonnay kniper tredjeplats av de mest odlade druvorna och det finns otroliga viner som kan konkurrera med de smakrika och eleganta vinerna från södra Bourgogne.

Unsplash

Landet relativt korta vinhistoria har fört mer sig en hel del positiva aspekter. Även om de flesta vinmakarna i landet här lärt sig tekniker och hämtat inspiration från Europa så är de inte begränsade utav daterade lagar och regler. Majoriteten av Nya Zeelands vinproducenter har tillsammans skapat organisationen New Zeeland wines som bland annat jobbar för att landet ska ha en hållbar vinproduktion. Enligt New Zeeland wines är 98 procent utav druvorna som odlas hållbart certifierade av dem och för stunden är ungefär 10 procent utav landets vinhus minst ekologiskt certifierade. Nya Zeeland har även varit tidiga med att använda skruvkapsyl på sina viner, även de utav högst kvalité. För att minska på miljöpåverkan vid produktion, lättare att återvinna samt minska risken för korkdefekter.

Vill du prova några av mina favoriter?

Prophet's Rock Rocky Point Pinot Noir, 2020

Nr 94230 för 299 kr på Systembolagets tillfälliga sortiment 21/1

Vinhuset ligger på Sydön, Central Otago och vingårdarna ligger i steniga och branta sluttningar med jordmån rik på krita. Vinmakaren Paul Pujol gör Bourgogneinspirerade viner som är eleganta med koncentrerad frukt, frisk syra och mjuka tanniner. Aromerna är en blandning av bigarråer, blåbär, viol och nejlika med ett långt och mineraliskt avslut. En riktig värsting som passar de flesta tillfällen och går att lagra länge om man har tålamod.

www.systembolaget.se/produkt/vin/rocky-point

Greywacke Wild Sauvignon, 2018

Nr 93684 för 239 kr på Systembolagets beställningssortiment

Ett riktigt pangvin från vinmakaren Kevin Judd i Marlborough. En spännande, aromatiskt och lite annorlunda sauvignon blanc. Druvorna kommer från olika vingårdar med olika jordmåner, allt från alluvial till de med greywacke stenar, producentens signum. Druvorna pressas och jäser på ekfat, sedan lagras vinet mestadels gamla ekfat för att slutligen ligga 6 månader på ståltank med sin jästfällning. Vinet är friskt och aromatiskt med smak och doft av persika, päron, lemoncurd, grapefrukt och lite mandel. Avslutet är mineraliskt och rökigt.

www.systembolaget.se/produkt/vin/greywacke

Felton Road

Ett biodynamiskt och legendariskt vinhus från Central Otago. Rätt dyra och väldigt eftertraktade viner, just Bannockburn brukar kosta cirka 400 kr när de finns tillgängliga och säljer slut snabbt. Ett samlar vin som kan lagras länge för den tålmodige, så håll utkik!

Kumeu River

Från Auckland på Nordön kommer detta vin, en Chardonnay som kan mäta sig med toppvinerna från Bourgogne. Vinmakaren Michael Brajkovich är både utbildad oenolog och Master of Wine, han har praktiserat i både Bourgogne och Bordeaux vilket märks i hans viner. Ett otroligt smakrikt och balanserat vin som är både rik på frukt, en fin och lagom fet munkänsla, frisk syra och långt avslut. Gillar man klassisk vit Bourgogne kommer man älska det här, sist jag köpte det låg det strax över 200 kr. Ett riktigt kap enligt mig så håll utkik!