Vad är Beaujolais?

 

Beaujolais sträcker sig mellan Mâcon i södra Bourgogne till Lyon i norra Rhône men skiljer sig mycket från sina vinodlande grannar. Klimatet är varmare än Bourgogne och jorden innehåller mer granit och druvan i fokus är gamay, den står för 95 % av områdets produktion.

 
 

Foto: Etienne Ramousse

 
 

Regionens namn kommer från staden Beaujeu och sätt till produktion står Beaujolais med sina 14.500 hektar nästan för hälften av Bourgognes vinproduktion. Det första daterade vingårdarna är från år 956 men utgrävningar har visat att det har druckits vin i regionen sen år 59 f. Kr. Under 1400-talet blev områdets bönder mer fokuserade på vin och då efterfrågan från både Lyon och Paris ökade. Till skillnad från Bourgogne så fanns det inte så stora egendomar och vinhus utan istället blev négocianten, vingrossisterna, viktigare. De köpte in druvor och vin från småbönder och buteljerade för försäljning. 

Druvan gamay är som sagt i huvudspelaren i området, vinerna är lättsamma, juiciga och fruktiga. Men de finns även producenter som gör viner i mer strukturerad stil där gamay visas samma omsorg som pinot noir får i norra Bourgogne. På tal om pinot noir, innan fick producenter i Beaujolais odla och använda pinot noir för sina viner men sedan 2015 är det bara gamay som gäller. Det görs en del vitt i området, på Chardonnay och på senare tid har även roséviner från Beaujolais blivit allt mer populära. 

Beaujolais förknippas med en viss typ av tillverkningsmetod, känd som macération semi-carbonique, a.ka vinification beaujolaise. Hela och okrossade druvklasar läggs i stort jäsningtankar och vikten av de översta druvorna pressar druvorna som ligger under. Musten från de krossade druvorna börjar jäsa vilket bildar alkohol och koldioxid. Koldioxiden gör att de övre druvorna påbörjar sin intracellulär fermentering, det vill säga att druvorna jäser även fast de inte har blivit pressade. De hela druvorna uppnår en alkoholhalt på cirka 3 % och efter det så pressas druvorna eller spricker av sig själva. Den här metoden ger vinet extra fruktiga aromer och är förknippad med Beaujolais. 

Området Beaujolais delas in i 3 appellationer.

Beaujolais 

Druvorna får kommer från hela området och vinerna är oftast enklare, lätta och fruktiga i sin stil. 

Beaujolais-Villages 

I norra delen finns det 38 kommuner med bättre förutsättningar när det kommer till klimat, jordmån och kuperade sluttningar. Vinerna är mer komplexa. Inom den här klassificeringen samt vanlig Beaujolais får producenter göra röda,vita och roséviner.

Beaujolais Cru 

Högst upp på kvalitetstrappan kommer Beaujolais Cru appellationen, som består utav 10 byar som anses ha de bästa förutsättningarna i området och som får skriva ut sina namn på etiketten. Vinerna från cru-byarna är mer koncentrerade och komplexa i sin stil, fylligare jämfört med en vanlig Beaujolais och oftas fatlagrade. Mogen gamay från en bra producent kan påminna lite om en pinot noir från Bourgogne. De 10 byarna är; Brouilly, Chénas, Chiroubles, Côte de Brouilly, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin à vent, Régnié och Saint-Amour. Inom Cru-appelationen tillåts endast gamay och vinerna måste vara röda.

Foto: Etienne Ramousse

Många vinhus i området har funnits i flera århundraden och har väldigt gamla vingårdar och vinerna är minst sagt imponerande och en Beaujolais från en utav Cru-byarna är något som kan få din snobbigaste vinvän att börja steppa av lycka. Idag är Beaujolais fyllt med producenter med enorm dedikation i produktionen.

Vill du prova viner från Beaujolias?

Didier Desvignes Morgon Les Charmes 2019

Nr 79184 för 169 kr på Systembolagets beställningssortiment,

I sex generationer har familjen gjort vin i området Morgon och vinhuset ligger i byn Saint-Joseph, inte att förväxlas med området i Rhônedalen. Didier började jobba i de järnrika jordarna i vingårdarna redan som 11 åring. Varje vingård skördas, vinifieras och buteljeras separat. Jäsning och lagring sker på ståltankar och cementägg. Vinet är fruktigt och har en doft av körsbär, björnbär och lite skogstoner. Smaken är är lätt, rödfruktig och uppfriskande. Tanninerna är integrerade och lättsamma och avslutet är torrt. Vinet är gjort helt utan sulfiter.

www.systembolaget.se/produkt/vin/morgon

Domaine De Fa Fleurie Roche Guillon 2018

Nr 51326 för 239 på Systembolagets beställningssortiment.

Från biodynamiska vingårdar i Cru-byn Fleurie kommer detta vin där vinhuset ägs utav Antoine och Maxime Graillot, två bröder med vinmakning i blodet. Deras far var nämligen den tyvärr nyligen bortgångne legenden Alain Graillot. Fleurie Roche Guillon 2018 är ett strukturerat och lite fylligare för att vara en Beaujolais. Aromerna bjuder på en blandning av hallon, plommon och rökt kött. Syran är frisk och solmogen, det vill säga att den känns sötare. Vinet är lätt reduktivt i början och mår bra av luft. Ett intressant vin som går att lagra i minst 10 år utan problem.

www.systembolaget.se/produkt/vin/fleurie

Maison Coquard Saint-Amour Empreinte d’Amour, 2020

Nr 2449 för 169 kr på Systembolagets fasta sortiment

Ett fruktigt och lättsamt rött vin från Saint-Amour. Doften går åt bigarråer, mörka hallon och lagerblad. Kroppen är lätt och syran är frisk. Maison Coquard grunades 2005 av Christophe Coquard men familjen har en lång historia inom vinvärlden. En del av vinproduktionen görs på köpta druvor från olika kontrakterade odlare. Maison Coquard kallar sig själva för en hantverks-négociant då de ställer lika höga krav på druvorna som köps som de gör på sin egen odling.

www.systembolaget.se/produkt/vin/saint-amour

Terres Dorées Beaujolais Blanc, 2020

Nr 92929 för 179 kr från Systembolagets tillfälliga släpp 8/4, finns flaskor kvar i landet.

Vitt vin från Beaujolais är högst ovanligt. Särskilt svårt att hitta då många producenter väljer att skriva Bourgogne Blanc på sina etiketter, vilket de får. Men Jean Paul Brun är en stolt vinmakare från Beaujolais och vill gärna visa vinets ursprung. De ekologiskt odlade chardonnay druvorna växer i närheten av byn Charney i södra Beaujolais, ett minder känt område men med goda växtförutsättningar och kalkrik jord. Vinet har jäst och lagrats i ståltankar och i cement för att behålla så mycket fräschör i frukten som möjligt. Smaken och doften är en härlig kombination av citron, vita blommor och lätt örtighet. Munkänslan är lätt krämig och mjuk med ett torrt och steningt avslut.

www.systembolaget.se/produkt/vin/terres-dorees