Bästa ramen i Stockholm

 

Text: Bad Ass Food Stories @badassfoodstories

Om det är några som har koll på ramen i Stockholm, då är det Nicole och Gustaf från Badass Food Stories, två kreatörer med en stor passion för gastronomi och storytelling. De har testat sig igenom ramenutbudet i Stockholm och sörplat ramen runt om i hela världen. Här guidar dem till Stockholms bästa ramen - enligt dem. @badassfoodstories hittar du på instagram och på deras YouTube-kanal, in och följ för mer inspiration.

 
 
Niboshi ramen på Totemo Ramen. Foto: Badass Food Stories

Niboshi ramen på Totemo Ramen. Foto: Badass Food Stories

Gustaf och Nicole

Gustaf och Nicole

 
 

Guide till ramen i Stockholm:

Oavsett vilken ramen du väljer så finns det fyra grundläggande element att ha i åtanke; buljongen som lägger grunden för smaken, tare som sätter smaken på buljongen, texturen på nudlarna, och toppings, som kan variera vilt. Det finns fem sorters ramen du bör ha koll på; tonkotsu (fläsk), shio (salt), shoyu (soya), miso (fermenterad sojabönspasta) och tori paitan (krämig kycklingbuljong). Om det inte står tonkotsu i menyn så är buljongen troligtvis gjort på en mix av kyckling och fläsk, eller ren kycklingbuljong. Man tillsätter även olika tare (smaksättningar) och dashi gjort på kombu (alger) och olika sorters torkad fisk, som i sin tur tillför umami. Idag finns det även många bra vegetariska alternativ tillagade med samma grundprinciper. 

En bra ramen för oss har ett tydligt djup i buljongen efter att ha kokat i flera timmar upp till ett dygn, i bland mer. Den naturliga och rena buljongen balanseras med olika slags tare (smaksättare). Nudlarna, ja dem är så kallade “ramen”-nudlar och ingen annan sort. Spänst och stuns söker vi här, precis som vi önskar pastan al dente. Så kommer vi till toppings, less is more tycker vi om. Gärna finess och fint skurna tillbehör så som; chashu (fläsk), Menma (bambuskott), marinerat ägg (Ni tamago) eller ett som är något löst i mitten (Hanjyuka tamago). Men med åren har vi även lärt oss att uppskatta ett hårdkokt ägg (Yude tamago). 


Vi är alltid snabba på att prova nya ramen joints i Stockholm. När det är tillfredsställande bra så går vi alltid tillbaka för att stilla våra ramen-cravings. Här är våra topp tre Stockholmsrestauranger för ramen och anledningen är att de ALLTID levererar en riktigt bra skål enligt grundreglerna:

Tengu, Vasastan/ Östermalm

Tengu blev snabbt och är en av våra personliga favoriter krogar i Stockholm just nu. Ibland går vi dit specific för en tonkotsu ramen med extra niboshi dashi. Men ofta så kan vi inte motstå vad som står på deras dagsaktuella menu och det som kommer från hibachi-grillen. Då blir det ett gäng smårätter, obligatorisk kimchi och en liten skål ramen -  för man kan beställa det med. Ramen-hantverket är tydligt på Tengu, alla gurndläggande element sitter; bulongen, smaksättningen, nudlarna och toppings - man kan verkligen smaka kockarnas egna passion för en riktigt bra skål! 

Blue Light Yokohama, Södermlam

Blue Light Yokohama är ett genuint Japanskt hak och ett av få ställen i Stockholm som serverar en traditionell tonkotsu (fläsk) ramen. Det klingar rätt för oss med “ramen sunday” och en riktigt fet skål serverad med en iskall öl. Här väljer du bas själv, fläsk eller vegetarisk (riktigt bra) sen bestämmer du själv din smaksättning. Vi brukar köra Tonkotsu Shio (salt) utan deras black garlic tare men det är en smaksak, ta den på sidan och experimentera själv vid bordet om du är osäker. 

Totemo Ramen, St. Eriksplan

Fortfarande Stockholm’s kanske mest hypade ramen joint, här köar man som i Tokyo för att äta en skål - är det värd det, helt klart! Totemo Ramen’s meny består av fyra sorter som är deras egna tolkningar, alla med olika baser och kombinationer gjorda på organiska råvaror med handgjorda nudlar; Tokyo Ramen, Niboshi Ramen, Spicy Miso Ramen och Vegan Spicy Ramen. Vi äter gärna deras Niboshi ramen med mycket smak av torkade sardiner.


Bubblare: ⁠

  • Tokyo Ramen - Vi brukar äta deras tonkotsu ramen om vi är vid Hötorget, fint balanserad och inte så fet. 

  • Kapibara - specialiserar sig på Tori Paitan, och andra kycklingbuljonger, men gör också bra vegetariska alternativ.

@badassfoodstories är en instagram och YouTube-kanal som drivs av Nicole och Gustaf, två kreatörer med en stor passion för gastronomi och fotografi!