Vad är naturvin, ekologiskt och biodynamiskt vin?

 

Har du koll på vad skillnaden är mellan naturvin, ekologiskt och biodynamiskt vin?
Klara skillnader finns mellan de olika sätten att odla vin och här i artikeln reder vi ut begreppen av vad som skiljer dem åt.

 
 
maja-petric-unsplash-naturvin.jpg
 
 

Ekologiskt vin är precis vad det låter som, vin gjort i linje med EUs ställda krav kring ekologisk odling. Kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel tillåts inte, istället använder vinbönderna naturligt gödsel, ogräs plöjs ner för att tillsätta näring till jorden istället för att bekämpas med gifter. Begränsade mängder kopparsulfat och svaveldioxid tillåts för att bekämpa vissa sjukdomar. En icke-kontroversiell metod då vi alla kan hålla med om att mindre kemikalier och konstgödsel är bra för både naturen och vår hälsa. Man tillåter dock maskinellt jordbruk vid ekocertifierat jordbruk.

Sedan 2012 kräver även EU att inte bara jordbruket ska vara ekologiskt utan även tillverkningsprocessen. Reglerna säger att ekologiskt tillverkat vin får “bara” använda 45 utav de tillåtna tillsatser och processhjälpmedel vid vintillverkning, jämfört med konventionell tillverkning som får använda 63 st ut av dem. Mängden svaveldioxid, som används för att balansera vinet samt ta död på bakterier som kan förstöra vinet så att det kan hålla längre, är begränsad.

Det finns såklart väldigt många bra producenter som uppfyller alla krav för ekologisk odling utan att vara certifierade.



Den biodynamiska metoden utgår från ett kretsloppstänk där allt i jordbruket samverkar; växterna, djuren, jorden och bördigheten ska alla jobba tillsammans och vara självförsörjande. Djuren äter av marken och gör jorden bördig med naturligt gödsel, all näring som återförs till marken är naturlig genom kompostering och vallodling.

Inom biodynamiken förespråkas en lämplig produktion, där rätt druva odlas på rätt plats. Där klimatet tillåter så att skörden kan ske effektivt och skonsamt mot jorden. Det tillåts endast 8 st preparat vid odling, alla dessa är naturliga och baserade på antingen växter eller restprodukter av djurhantering. Odlingen sker i harmoni, därför sköt allt manuellt med hjälp av djur istället för maskiner och växelodling är viktigt så att jorden ständigt är näringsrik.

Den biodynamiska odlingsmetoden baseras på Rudolf Steiners teorier. Han var en Österrikisk filosof, född mitten av 1800 talet, som grundade de Antroposofiska sällskapet.

Biodynamiken leder till mer naturliga och friska druvor, ett mer hållbart sätt att odla. Rudolf Steiners teori berör även en spirituell sida av jordbruket, därför skördar en del biodynamiska odlare efter månkalendern. Små mängder svavel tillåts vid biodynamisk vintillverkning för att göra vinet stabilt och motverka oönskade defekter. Biodynamiska viner kontrolleras av organisationer som Demeter och Biodyvin.



Naturvin,
kanske den mest diskuterade av de tre nämnda kategorierna. Naturvin, till skillnad från biodynamiska och ekologiska, har inget övervakande organ som kontrollerar produktionen och vinframställningen.

Naturvin är mer en idé, en tillhörighet för vissa vinproducenter. Tanken är att ingripa så lite som möjligt med druvan under vintillverkningen, så inga kemikalier, industriell jäst, filtrering eller svavel. Vissa låter till och med naturen ställa in sin egen temperatur under jäsningsprocessen.

Tänk på att svavel används för att stabilisera vinet, för att hålla det friskt och hålla borta oönskade bakterier. Mängden svavel som vanligtvis används i kvalitetsvin är lägre än den genomsnittliga mängden som förekommer naturligt i torkad frukt. Det finns många inom naturvins vågen som gör otroliga viner men även en hel del defekta viner som smakar nagellacksborttagning som presenteras som naturviner. Vinproducenten Giampaolo Motta sa till mig en gång att "människan gör vin, naturen gör vinäger". För mig; jag föredrar ett välbalanserat, livligt vin med friska aromer. Om det är ekologiskt, biodynamiskt eller naturligt vin .. Jag bryr mig inte.

Prova allt, njut av det, dricka en flaska eller bara en slurk. Livet är för kort för att dricka dåligt vin.

Några producenter att hålla utkik efter inom “naturvinssvängen”:

  • Domaine Mark Angeli, legenden som satte Anjou på naturvinskartan. Väldigt välgjorda viner från Loire i Frankrike. Snygga, rena och balanserade.

  • Les Vignes de l’Angevin av Jean-Pierre Robinot, en annan Loire legend. Likt ovanstående, en respekterad och duktig vinmakare.

  • Scholium project, ett skolprojekt i Kalifornien som blev till snygga, smakrika, vildjästa och ofiltrerade viner.

  • Weingut Bietighöfer från Pfalz i Tyskland. Från grumliga och leksamma viner till precisa och mer “klassiska viner”. Stefan Bietighöfer har många strängar på sin lyra.

  • Olek Bondonio, med några av Barbarescos bästa vingårdslägen gör Olek Bondonio sin egen tolkning av området. Snygga och smakrika viner som sticker ut från många andra producenter i Piemonte.