Beaujolais Cru - där smak och ursprung möts

 

Beaujolais har historiskt sett stått i skuggan av sina grannar i norr, de kända delarna av Bourgogne. Men med en komplex, varierad och minst sagt historisk jordmån görs det viner från denna otroligt vackra plats som tydligt visar sitt ursprung i glaset. Vill du ta ditt vindrickande till en vetenskaplig nivå - jämför vinerna i Beaujolais med varandra, upplev skillnaden i de olika jordmånerna och reflektera över vad det kan beror på.

 
 

Chapelle de la madone i Fleurie, Beaujolais. Foto: Etienne Ramousse

 
 

I nästan 10 år genomfördes ett minst sagt grandiost projekt i Beaujolais, en undersökning ägde rum för att kartlägga områdets terroir och olika jordmåner. Efter mer än 15 000 markundersökningar, närmare 1 000 grävplatser och 50 fältbesök gjordes det analyser som möjliggjorde kartläggningen av Beaujolais. Projektet blev mer än uppskattat av områdets vinodlare, då de fick på print de olika jordmånstyperna och odlingsförutsättningarna i sina olika vingårdslägen. Som en bonus blev resultatet av detta ambitiösa projekt även erkänt som en UNESCO Global Geopark."

Beaujolais har idag 12 olika appellationer som sträcker sig över cirka 15.000 hektar vinodlingar. Generellt sett så består den nordliga delen av Beaujolais, där cru-byarna ligger, av näringsfattiga granit- och sandjordar och branta sluttningar medan i södra Beaujolais är jorden lite mer näringsrik och kullarna är lite flackare. Men det intressanta och så älskvärt nördigt är att utgrävningen visar att det inte går att generalisera, att olika växtplatser som angränsar till varandra kan ha så varierande förutsättningar i sin jord att vinerna i slutändan skiljs åt. 

Hur påverkar jorden vinet då?

Det är en rätt komplex fråga, men för att ge ett snabbt svar kan man säga att olika jordmåner påverkas av de olika bergarterna och jordarterna som är belägna under jordmånen. Olika jordmåner har olika förutsättningar att binda vatten, besitter olika mängder näringsämnen och olika pH-nivåer. Oftast växer de mest kvalitativa vinerna på näringsfattiga och väldränerade platser, så vinrankorna måste kämpa sig långt ner i jordmånen för att få vatten och näring. Det leder till att det växer färre druvor per vinstock men varje druva är rikare på smak och komplexitet. 

Det den stora utgrävningen och kartläggningen av Beaujolais visade är att många delar av området har exceptionella förutsättningar att göra komplexa och lagringsdugliga viner. Men utgrävningen visade även att olika typer av jordmåner finns i hela området, blandningar av jordarter och bergarter och ibland så tätt som i samma vingård. 

De 10 cru-byarna ligger i norra delen av Beaujolais och vinerna från de olika byarna visar tydligt sina unika uttryck och egenskaper. Då gamay är en transparent druva när det kommer till att visa sin växtplats i smak så är det kul att jämföra de olika cru-byarna och dess viner!

Saint-Amour

Den nordligaste cru-byn med det romantiska namnet har en blandad jordmån. Delar av byns vingårdar har mestadels granit blandat med sandsten i sin jordmån men det finns även en hel del vulkanisk blåsten som här kallas för Pierres Bleues. Sanita-Amour produceras två olika vinstilar: ett lättare, fruktigare vin med blommiga toner och ett större och mer koncentrerat vin med en kryddighet som till åren påminner om ett Pinot noir-vin.

Juliénas

Byn och dess vingårdar är uppkallade efter Julius Caesar och jordmånen som har lite mindre granit än sina grannar och mer vulkaniska inslag.  Vinerna är, för att vara Gamay, kraftigare, har mer struktur och de av högre kvalitet går att lagra länge. Aromerna brukar vara en blandning av jordgubbar, persika, viol och kanel. 

Chénas

Sätt till ytan, den minsta cru-byn i området. Döpt efter de gamla ekskogarna som växte längst kullarna där nu vinrankor frodas. Jordmånen har mycket granit i sig men även en del kvarts. Vinerna är ofta rätt generösa med en fin struktur, blommiga aromer, mörkare frukt och len tanninstruktur. Vinerna från Chénas har ett så poetiskt smeknamn som “en bukett blommor i en sammetsklädd korg”. Ovanliga och lagringsdugliga viner! 

Moulin-à-Vent

Känd som “kungen av Beaujolais” för sin smakrikedom, sin kraftiga struktur och bland de kvalitativa vinerna - en lång lagringspotential. Döpt efter väderkvarnen som står på kullen och inte efter en by, utan vingårdarna ligger faktiskt i byarna Romanèche-Thorins och Chénas. Jordmånen i dessa vingårdar är en blandning av rosa granit, porös kvarts, kalksten och sandsten. Vinerna får en mörkare nyans, fylligare kropp och tydliga tanniner. Frukten är mörkare, plommon och bigarråer, tillsammans med viol och lakrits. De bättre vinerna från området kan lagras i 10+ utan problem och får en torkad frukt, skogstoner, tryffel och dofter av charkuterier och kan påminna mycket om en bra pinot noir mer ålder. 

Fleurie

Här är då “drottningen av Beaujolais”. Vingårdarna växter på de höga, branta och vackra sluttningarna vid foten av La Madone, kapellet högst upp på sluttnigen. 90% av jordarna i Fleurie består av rosa granit. Som namnet antyder, så är vinerna blommiga i sin stil, flörtiga i sin röda frukt och lätta att uppskatta. 

Chiroubles

Vingårdarna ligger norr om Rhône, i branta sluttningar cirka 400 m.ö.h, jordmånen består av 100 % rosa granit. Då det är svalare på dessa höjder, jämfört med andra delar av Beaujolais, så skördas druvorna minst en vecka senare. Vinerna från Chiroubles dricks gärna unga. De är eleganta och fruktiga med en frisk syra och aromer av röda frukter och bär tillsammans med en doft av blommor såsom violer och pioner. Ett lättare vin som passar bara i sig själv och sociala tillfällen! 

Morgon

Morgon är den största av Beaujolais crus och ligger vid Mont du Py. Den mest kända vingården, lieu-dit, i Morgon är Côte du Py och jordmånen i Morgon består av en blandning av granit, vulkanisk blåsten och kalksten. Vinerna är har en generös och koncentrerad frukt som oftast påminner om plommon, skogshallon, körsbär och viol. Tanninerna är tydliga och syran är frisk, vilket gör vinerna lagringsdugliga. Vinerna passar bra till smakrika rätter som t.ex revbensspjäll. 

Régnié

Régnié är den yngsta cru-byn i Beaujolais och fick sin status så sent som 1988. Viner från dessa vingårdar, som ligger cirka 350 m.ö.h, är lätta och juciga och dricks gärna när de unga. Vinerna är fruktiga med aromer av körsbär, persika, hallon och örter. De kan mogna rätt snabbt och då kommer skogstonerna fram. Jordmånen har mycket granit i sig och jämfört med de andra cru-byarna så finns det flest certifierade ekologiska vingårdar här. 

Brouilly 

Brouilly är den sydligaste av Beaujolais crus och ligger vid foten av Mont Brouilly och dess landmärke, kapellet Notre-Dame aux Raisins. Jormånen består till mesta dels av rosa granit men kalksten och lera. Vinerna är fruktdrivna och eleganta med aromer av röda bär men mjuka tanniner och ett mineralrikt avslut. Brouilly är ett av ursprungsområdena som sålde sina viner i Paris redan på 1700-talet.

Côte de Brouilly 

De eleganta vinerna från sluttnignen, vingårdarna ligger längst de vulkaniskasluttningarna på Mount Brouilly. Jordmånen består till mesta dels av vulkanisk blåsten och granit. Vinerna har mineraliska och lättdruckna med aromer av tranbär, druvjuice, blommor och med en liten pepprig känsla. Namnet Brouilly kommer från den romerska generalen Brulius som planterade vinrankor längst Mount Brouilly för över 2000 år sedan.

 
 
 

Vill du prova Beaujolais från Cru-byarna?

 
 

Mommessin Saint-Amour 2018

Nr.90555 för 219 kr i Systembolagets beställningssortiment

Ett rödbärigt och flörtigt vin där den inbjudande doft bär upp byns namn. Vinet är jäst på betong och lagrat i tankar för att behålla mycket av sin fruktighet och för att lyfta fram mineralen. Ungt, friskt och stramt med aromer som bjuder på hallon, körsbär, örter, viol och mineral. Ett vin som går att dricka idag eller om 5 år.

Georges Duboeuf Morgon Côte du Py 2019

Nr.78627 för 179 kr i Systembolagets beställningssortiment

En av de mest kända växtplatserna i Beaujolais är nog Côte du Py i Morgon. Här har vingårdarna en järnrik jordmån som kallas för Roche pourrie. Från en utav de större vinhusen som har betytt mycket för Beaujolais export. Vinet har en generös smak, en fylligare och len känsla i munnen. Frukten är mörkare, aromerna går mer åt björnbär, mörka skogshallon och blåbär. Avslutet är långt, friskt och torrt med en järnrik mineral.

Domaines Pierre-Marie Chermette Fleurie Poncié 2021

Nr.78238 för 239 kr i Systembolagets beställningssortiment

Familjeföretaget Domaines Pierre-Marie Chermette har ägts och drivits av samma familj sedan 1700-talet och har sitt säte i Pierres Dorées-området i södra Beaujolais. Chermette var en av de första i Beaujolais som följde principerna för hållbar odling med manuell skörd, druvsortering och endast naturlig jäst. De gör sina viner med S.k. macération semi-carbonique, en jäsningsteknik som är vanlig i Beaujolais. Sedan är det här vinet lagrat i gamla ekfat. Vinet är elegant och blommigt i sann Fleurie-anda. Smaken är fruktdriven, frisk med mjuka tanniner. Frukten är rödbärig men blandas upp med aromer av persika, rosor och lite peppar.

Bret Brothers Cru du Beaujolais Julienas Climat La Bottiére Zen 2020

Nr.55452 för 399 kr i Systembolagets beställningssortiment

Bret Brothers från Bourgogne gör här ett kolsyrejäst vin från de magra granitjordarna i Julienas. Vinet har fått en lägre dos svavel så initialt är det lite busigt i doften och kan variera lite mellan flaskorna men sen kommer en fruktfest över en. Aromerna har en intensiv doft av söta plommon, jordgubbar, kanel, viol och lakrits. Syran är frisk och kroppen är lätt och smaken är fylld med vibrerande energi.

Château des Jacques Moulin-à-Vent Grand Carquelin 2019

Nr.56752 för 279 kr i Systembolagets beställningssortiment

Hos Château des Jacques görs vinerna i traditionell stil, druvorna skördas och sorteras för hand, avstjälkas för att sedan få en långsam maceration innan jäsningen. Sedan lagras vinet i 10 månader på både gamla och nya ekfat i den historiska vinkällaren. Vinet är fylligare, kryddigare men samtidigt väldigt elegant. Frisk syra och bärig smak som präglas av Gamay men med lätta ekfatstoner. Aromerna går åt körsbär, blåbär, hallon, tillsammans med lätt rostade toner. Vinerna från Moulin-à-Vent tenderar att vara några av Beaujolais kralligare viner och många av dem går att lagra väldigt länge.