Penfolds, kultförklarat vinhus med öga för framtiden

 

Det sägs att de första vinrankorna kom till Australien från Godahoppsudden år 1788 och planterades på en straffkoloni i New South Wales. Vinets historia har varit relativt kort i landet och i begynnelsen satsade de flesta producenter mest på fortifierade- och oxiderade viner. Dr. Christopher och Mary Penfold etablerade sin vingård Magill Estate i Adelaide år 1844 och har med tiden blivit Australiens ledande producent, sätt till kvalité och kvantitet. En vanlig fördom är att Australiensiska viner är överdrivet ekfatslagrade alkoholbomber, något som Penfolds smakrika toppviner lätt motbevisar.

 
 
penfolds-australien-vin.jpg
 
 

Penfolds började som Christophers och Marys gemensamma hjärtebarn. Men Christophers läkarmottagning växte och Mary fick allt mer ansvar för vinhuset. År 1870 gick Christopher bort och Mary blev ensamt ansvarig för Penfolds wine fram till att hon gick i pension 1884 och lämnade över ansvaret åt dottern Georgina. Vid den tidpunkten stod Penfolds för 1/3 av landets produktion av vin. Georgina tog vid där Mary slutade och 1907 var Penfolds den största producenten i området South Australia.

Penfolds företagskultur, där ingenting är omöjligt, lockade till sig Max Schubert. Han började jobba hos Penfolds när han var 16 år med enklare arbetsuppgifter. Åren gick och arbetsuppgifterna blev fler och när han var 33 år, 1948, blev han chefsvinmakare. Han skulle ta världen med storm och bli en viktig figur för australiensk vintillverkning. Under 50-talet gjorde Max flera resor till olika vinhus i Europa och han blev framförallt imponerad av lagringspotentialen i vinerna från Bordeaux. Här väcktes hans dröm om att göra ett australiensiskt vin som skulle vara något mer och kunna lagras en längre tid. När han kom hem valde han druvan Shiraz och började i hemlighet experimentera med tekniker, fatlagring och skördetillfällen till sitt nya vin som han valde att kalla Grange.

1957 fick Max chansen att visa upp sitt experiment för ledning av Penfolds, som tyvärr inte såg storheten i vinet och sa till honom att skrota projektet. I hemlighet gömde Max undan tre årgångar av Grange, 57, 58 och 59 utan vetskapen att ledningsgruppen skulle 1960 bestämma att produktionen av Grange skulle upptas igen. Som vi vet idag är Grange ett av världens mest eftertraktade viner, som gång på gång viner priser för att vara ett av världens bästa och lagringsdugliga viner.

Men Penfolds är så mycket mer än bara ett ikoniskt vin. I Australien kallar många producenter sina olika viner för Bin följt ett nummer. Det kommer sig av att i förr i tiden var det ett enkelt sätt för producenten att hålla koll på vart hens olika viner låg i ett lagringsutrymme. Nu förtiden har Bin blivit förknippade med olika vinstilar hos producenterna, för att vi vindrickare ska lättare identifiera vilket vin och stil vi gillar med de olika Bin-numrerna. Vinerna kan vara blandningar av olika druvor från olika områden i Australien.

Australien är som vi alla vet ett väldigt stort land och sätt till vintillverkningen så finns det massa olika förutsättningar i både klimat och jordmån runt om i landet. Penfolds har därför vingårdar i flera av landets toppområden, där olika druvor odlas för att kunna göra ett brett spektra av kvalitetsviner. Sedan 2002 har Peter Gago vart chefsvinmakare och styrt skutan.

 
 
Max Schubert

Max Schubert

 
 

I Barossa-Valley är det varmt och här har Penfolds vingårdar med väldigt gamla vinstockar, Kalimna Block 42 vinstockarna planterades 1880-talet och anses vara de äldsta kontinuerligt producerande Cabernet sauvignon vinstockarna i världen. Härifrån kommer druvor som sedan används bland annat i viner från Grange till Bin 389 Cabernet Shiraz, Bin 28 Kalimna Shiraz och Bin 150 Marananga Shiraz.

Strax utanför staden Adelaide ligger Adelaide Hills. Området har ett svalare klimat och ligger på en högre höjd vilket gör det idealiskt för att odla Chardonnay, Pinot Noir men även Shiraz. Här ifrån odlas druvor till bland annat Reserve Bin A Chardonnay, St Henri Shiraz och Cellar Reserve.

I McLaren Vale är klimatet mer likt medelhavsområdena med svala vintrar, varma somrar, låg nederbörd och lätta vindar från havet. Druvorna från McLaren Vale används till St Henri Shiraz, Bin 389 Cabernet Shiraz och Bin 407 Cabernet Sauvignon

Området Coonawarra är känd för sin jordmån Terra Rossa som är rik på kalksten. Det relativt svala klimatet gör Coonawarra till en av Australiens viktigaste vinregioner där Penfolds framförallt odlar Shiraz och Cabernet sauvignon. Druvor som används till Grange, Bin 128 Coonawarra Shiraz och många andra viner.

Södra Australien är känt för att producera Riesling i världsklass och området Eden Valley är tongivande. Här odlas druvorna till Bin 51 Riesling.

Sen en tid tillbaka odlas även en hel del druvor på ön Tasmanien, ett svalare område som ligger 24 mil söder om Australiens fastland.

 
 
 

Vill du prova några av Penfolds viner?

Kika in Prova på Penfolds-lådan hos Winefinder.com, länk här.

Sen är det bara att förbereda både dig och din plånbok för den 14 september för då är det lansering av Penfolds exklusivare viner på Systembolaget och Winefinder.com.

En som jag har fastnat för är Penfolds St.Henri, en Shiraz som är både stor, fyllig men samtidigt elegant och kan mäta sig med toppvinerna från norra Rhônedalen. Den ligger på 699 kr på Systembolaget.

Bin 389 är en annan favorit, den kallas för Baby Grange då delar av vinet lagras på fat som tidigare har används till Grange. En blandning på mestadels Cabernet Sauvignon och Shiraz, ett stort och lagringsdugligt vin med solmogen mörk frukt och mjuka tanniner. Årgång 2019 som släpps nu i år kostar 499 kr. 

Penfolds gör även otroligt eleganta, svalodlade vita viner på druvan Chardonnay. En favorit, som även har ett klart överkomligt pris, är Bin 311 Chardonnay. Här blandas druvor från de svalaste regionerna i Australien, Tasmanien, Adelaide hills och Tumbarumba. Vinet har lagrats på franska ekfat, var av 1/3 nya. Ett elegant vin, med pigg syra, koncentrerad frukt, mjuk textur utan att bli för smörigt och ett härligt nästan salt mineraliskt avslut. Den ligger på 249 kr, vilket är klart överkomligt för riktigt bra vin.


 
penfolds-vin.jpg