En långweekend i Piemonte och Milano

 

Att resa kanske känns som ett minne blott, men efter regn kommer solsken och möjligheten att upptäcka världens mat och vin kommer åter. Häng med mig och en kompis på en långweekend i Piemonte, Italien.

 
 
Vacker vy över Piemonte

Vacker vy över Piemonte

 
 

För drygt ett år sedan var jag på en lång weekend i Milano och Piemonte med en god vän. Vi lyckades övertyga våra respektive att just vi två skulle få åka till en central punkt för mat och vin, dessutom till en plats som är så vacker att miljön bara skriker romantik. Vi flög till Linate, cirka 40 minuter utanför centrala Milano med bil. Som två törstiga vinnördar var vår första destination Barbaresco, vår utgångspunkt under tiden i Piemonte. Barbaresco är en liten by uppe i bergen med cirka 650 invånare, där den centrala punkten är torget kring det gamla vakttornet från 1100-talet. I området finns det mer än 40 vingårdar och två välsorterade enotecas (vinbutiker) där alla vinmakare har hyllplatser. Vinerna i området är lite mer tillgängliga än grannen Barolo, klimatet gör vinerna lite mjukare och den näringsrika jorden i Barbaresco gör att vinerna inte har lika kraftiga tanniner. Vinerna är lite ödmjukare, likt byn som är lite mindre bereist. Jag kan varmt rekommendera byns lyxigare restaurang Campamac, med vällagad lokalmat. Kött, ost och om du är där på tidig höst, tryffel i kombination med en stor välsorterad vinkällare.

 
 
Restaurang Campamac

Restaurang Campamac

Och från utsidan

Och från utsidan

 
 

Till vinområdet Barbaresco hör också byarna vars druvor ingår i Barbaresco vinbeteckningen, inklusive Treiso och den otroligt vackra byn Neive, som bara ligger 4,5 km från Barbaresco och är väl värd ett besök – en otroligt pittoresk bergsby. Vi åt en lyxigare lunch på restaurangen Donna Selvatica, och en solig dag erbjuder de en utsikt som är som från en annan värld. Huvuddruvan i hela Piemonte är såklart Nebbiolo, men många andra druvor förekommer, så prova det som faller dig i smaken. Det dracks en hel del god Nebbiolo på resan, men även väldigt bra Pinot Nero, lite Cabernet Sauvignon, bra Riesling och även lite experimentell, ofiltrerad och skalmacererad Sauvignon Blanc – allt från Piemonte.

 
 
vindruvor.jpg
 

Huvudnumret för resan var vår inbokade dag med vinmakaren Gianluca Colombo. Han är redan välkänd i Piemonte för sin erfarenhet och kunskap; 2014 vann han priset Premio Gambelli, som utser Italiens bästa vinmakare under 35 år. Förutom sin egen lilla produktion, där hans Barolo görs i cirka 1000 flaskor om året, är han även vinmakare på det större vinhuset Réva – ett klassisk vinhus som grundades 1867. 2010 genomgick Réva en grundlig rekonstruktion, Gianluca Colombo blev vinmakare och oenolog. Réva har vinodlingar i några av de bästa områdena i Langhe: Ravera i Novello, Lazzarito i Serralunga och Cannubi i Barolo. Alla odlingar är ekologiskt certifierade. Skörden sköts manuellt vid perfekt mognad, utan några syntetiska metoder eller kemiska medel, allt för att bevara den biologiska mångfalden i vingården. Respekt för hantverket och trogenhet mot sitt ursprung i klassisk Piemonte-anda. Gianluca själv vill inte bli definierad som en “viss typ” av vinmakare, varken klassisk, natur eller biodynamisk. Han säger själv att han gör bra vin med en enorm respekt för vad naturen ger honom. Vingården Réva gör inte bara otroligt bra viner, de har även en väldigt påkostad och vacker resort där man kan bo över, med ett trevligt spa.

Vill man dock ha något mer genuint så driver Gianluca och hans fru ett Bed & Breakfast hemma hos sig själva. Gianluca bjöd på en guidad heldag runt om i området, visade alla viktiga och historiska platser och vingårdar. Ett snabbt stopp vid Cappella del Brunate, kapellet nära La Morra. En häftig kontrast i den historiska miljön är just detta moderna kapell, vars interiör är designad av David Tremlett och exteriören av Sol Lewitt.

 
 
Gianluca Colombo

Gianluca Colombo

Barolokapellet

Barolokapellet

 
 

Vi tillbringade en kväll i staden Alba, en större och lite mer turistig stad. Om du har dina spenderarbyxor på dig så hittar du en av världens bästa restauranger här, Piazza Duomo, som för tillfället rankas som nummer 29 på The World's 50 Best Restaurants. Med hål i båda fickorna gick vi istället till vinbaren och vinbutiken Petricore, en modern och välsorterad bar och restaurang.

De sista dagarna av resan spenderade vi i Milano, en minst sagt elegant stad! Det märks att Milano historiskt sett tillhör den rika norra delen av landet, och stadens koppling till modescenen syns i vartenda hörn och hos dess invånare. Vi hade hyrt en lägenhet i området San Marco. Området är otroligt promenadvänligt. Jag kan varmt rekommendera ett besök på hantverksölbaren Baladin. Om du har möjlighet att laga egen mat så kan du handla mat på Eataly, som är otroligt välsorterat. Man kan även köpa vin där, men om du verkligen vill fördjupa dig så är ett besök på Cantine Isola väl värt det. Vi åt lunch på restaurangen Papermoon, som serverar klassisk norditaliensk mat. Maten var bra och miljön kändes som om den kom direkt från en maffiafilm från 80-talet. Om du letar efter ett lite mer undangömt smultronställe är Il Bacaro Del Sambuco värt att leta upp.

Vår helg avslutades med en konsert, med tungt distad rock från bandet Reignwolf. Det är alltid trevligt att kombinera mat och vin med musik. Så ät gott, drick gott, skruva upp volymen och älska din respektive för att du får leva ett gott och roligt liv!

 
 
Vin och vackert väder i Piemonte

Vin och vackert väder i Piemonte

Baladin i Milano

Baladin i Milano